06 november, 2017

Respect

respect

Reflectievragen bij de deugdenkaart respect

Respect is de sleutel tot succes in je relaties. Een open deur, letterlijk en figuurlijk. Een goed geslepen sleutel opent deuren soepel, zonder moeite.

  • Aan welke ‘sleutelwoorden’ denk jij bij respect?

Ik ben benieuwd welke woorden je gevonden hebt. Ik dacht vooral aan Open Minded en de deugd openheid. Hoe vaak staan we volledig open voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en levenswijzen? Hoe vaak wordt ons oordeel bepaald door ervaringen of overtuigingen uit het verleden?

  • Welke ervaring of overtuiging heeft jou onlangs belemmerd om iets of iemand met een open hart (of mind) te horen of zien?

Met een open hart (of mind) sta je open voor andere meningen en nieuwe visies. Je laat je eigen idee of mening los. Wat is nieuw? Wat is anders? Hoe kan dit interessant zijn? Wat kan ik hiervan leren?

Om nieuwe visies te horen, kan het nodig zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, andere kranten te lezen, andere Social Media te volgen, of…

  • Wanneer heb jij voor het laatst een voor jou nieuwe visie gehoord, of gelezen?  Stond je er meteen open voor? Of duurde dit even? Of hield je de deur dicht?
  • Wat is voor jou een manier om meer open en respect in de wereld te staan? Om een andere mening of idee te verwelkomen?
  • Zitten er ondanks je – ongetwijfeld goede intentie  – ‘scherpe randjes’ aan jouw sleutel van respect? Wanneer vind je het lastig om respectvol te zijn?
  • Welke deugden kunnen je helpen om je sleutel te slijpen? Welke deugden stimuleren of ondersteunen Openheid en Respect?

Bijvoorbeeld: liefde, mededogen (samen zachtmoedigheid) en nederigheid (nog niet zo lang geleden de deugd van de week, zie het archief) kunnen helpen om met meer respect te leven.

In Groningen kun je Deugdencafé van 15 november meedenken en praten over Respect. Lees meer en meld je aan via de agenda.

Woon je verder weg? Volg je de deugd via Facebook Deugdenkaarten en laat daar een reactie achter wat de deugdenkaart in jou oproept.

Bestel deugdenkaarten of een deugdenboek. Deze maand met cadeau: ansichtkaartenset!

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina