05 november, 2018

Respect

Gastblog bij de deugd van de week respect

Gastblogger van deze week is Marjolijn Boer. Marjolijn werkt in een voltijdsgroep voor hoogbegaafden, kinderen van 8-12 jaar. Daarnaast geeft ze trainingen rond hoogbegaafdheid in het bijzonder over executieve functies.

Leven en werken vanuit deugden. Ik vind het ontzettend inspirerend om te doen. Ik gebruik daarvoor graag de kaartjes van ‘Het Deugdenspel’ voor kinderen. Maandelijks hang ik een nieuwe poster in de klas en doe ik rondom die deugd allerlei activiteiten; variërend van muziek tot tekenen en van kennis over het verleden tot filosofie. De tussenliggende weken, herhaal ik eerder besproken deugden passend bij de deugd van de maand. Kinderen zijn enthousiast over de vaak komische tekeningetjes en over de activiteiten die we doen. Het gewoon over een deugd praten, vinden ze saai en lastig. En dat is wat het is! Deugden zijn niet om over te praten, deugden zijn om vóór te leven, te laten ervaren. Over respect gesproken; niet over spreken, tonen!

Dat ik mijn leerlingen hun ouders en collega en respecteer, en zij mij, uit zich in een fijne werksfeer in onze groep. We luisteren met een open houding naar elkaar. Als juffen staan we echt naast de ouders en zijn er voor de kinderen. Dat betekent dat we ook “achter de woorden luisteren”. Zo gaan we op zoek naar de waarde die achter wat kinderen zeggen of doen zit. Dat leidt vaak tot prachtige gesprekken. Mijn collega is daar echt een kei in. Daar heb ik bewondering voor, zonder daarbij mijn zelfrespect te verliezen. Wat laten we eerlijk zijn; de ander bewonderen kan funest zijn voor je zelfrespect.

Bij alles wat ik met de kinderen doe vraag ik me af: zou ik zo met mezelf om willen gaan? En als kinderen en conflict hebben is mijn helpende vraag: “Hoe zou jij het vinden, als de ander zo met jou omgaat?”  Een confronterend en moeilijke vraag voor kinderen. Ik verwacht geen antwoord…. Ik verwacht dat ze na gaan denken over hun gedrag en later een ander gedragsalternatief kiezen. Zeker wanneer het conflict gaat over een meningsverschil. Immers:

Het is niet nodig dat we dezelfde mening hebben, het is wel nodig dat we elkaar respecteren.

  • Voor wie heb jij respect?
  • En hoe kan die ander dat dan merken?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina