29 januari, 2018

Tact

De deugd van de week is Tact:

  • Zet jij weleens teveel tact in?
  • Waarbij durf jij deze week geen tact in te zetten?

Een teveel van een deugd kun je als een last ervaren. Neem tact. Iemand trok deze deugdenkaart en verzuchtte: ‘Oh bah, ik loop al op eieren. Dit is nou net een deugd die ik niet kan gebruiken.’

Dat zette mij aan het denken. Als je op eieren loopt, houd je waarschijnlijk rekening met alles en iedereen. Waarschijnlijk heb je een sterk inlevingsvermogen en betrek je dingen op je zelf. Je wilt iemand niet kwetsen en daarom zeg je maar niets…, of je kiest je woorden dermate voorzichtig waardoor je boodschap (behoefte, verlangen) niet gehoord wordt. Terwijl je volledig met de ander bezig bent, kun je jezelf vergeten. Of (vanuit de ‘advocaat van de duivel’ bekeken), ben je zo met jezelf bezig, dat je de ander vergeet!?

Tact is net als alle andere deugden een keuze. Soms is het een heel wijze, fijngevoelige keuze. En soms niet, dan is een andere deugd meer gewenst en effectiever. Dan kies je bijvoorbeeld beter voor eerlijkheid, openheid en assertiviteit. Of moed en vertrouwen (in een relatie). Al dan niet in combinatie met bijvoorbeeld onthechting (de verantwoordelijkheid bij een ander laten).

Wanneer je twijfelt over een adequate, zuivere manier van handelen, kun je de genoemde deugden- of andere deugdenkaarten er eens bij pakken. Misschien helpen ze je om een juiste afweging te maken. Het verbreedt in ieder geval je zicht op je mogelijkheden.

Soms is het goed om ergens geen doekjes om te winden. Je kunt ook te voorzichtig of omslachtig zijn. Door een situatie vanuit meerdere deugden te belichten, kun je voelen wat het beste bij een situatie past. En wellicht, ontdek je hoe bevrijdend het kan zijn om een keer geen tact in te zetten. Of voelt het voor jou dat je niet tactvol was, maar waardeert de ander juist je eerlijkheid, je liefde en je openheid!

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina