10 april, 2017

Tederheid

Reflectievragen bij de deugd Tederheid:

Gastblogger van deze week is Anja Bol. Jullie kennen haar als illustrator van de Deugdenvriendjes.

Anja is creatief ondernemer bij Studio Kastanje, www.studiokastanje.nl. Ze gebruikt de deugdenkaarten bij sollicitatiebegeleiding via een opvallend CV. Privé zijn de deugden een bron van inspiratie voor haar.

  • Als je de bril van Tederheid opzet, kun je dan anders kijken naar je imperfecties?
  • Wat is je mooiste litteken, rimpel, vetrol, moedervlek, bobbel, zeuronderwerp, valkuil, allergie?

Anja BolAnja: ‘Vandaag mag ik jullie meenemen in mijmeringen over Tederheid. Mijn eerste associatie bij het woord Tederheid is: vertedering. Geraakt worden door zachtheid en onschuld. Vertedering is wat wij veel voorgeschoteld krijgen in de Paastijd: vrolijk hupsende paashaasjes, kuikentjes, paasbroodjes, pastelkleuren.

Eigenlijk passen Pasen en vertedering niet bij elkaar. Pasen was onrechtvaardigheid, lijden, diepe pijn. Jezus aan het kruis – een ongewenst en gemarteld lichaam. Een gezaghebber die zegt: ‘ik kan met je doen wat ik wil, je bent machteloos’. Pasen is niet zacht of onschuldig. Pasen gaat over ons gevoel van vastzitten, over ongewenst zijn, over onze verre van perfecte lichamen die niet gezien mogen worden (en die we liever zelf ook niet zien). Gebroken mensen die te kijk worden gezet, boven op een heuvel, hangend aan een kruis, als onderwerp van roddels of ter vermaak op social media…

Gelukkig gaat Pasen verder. Met opstand. Met opstandelingen zoals Jezus die een andere aarde voor zich zien: bevrijd, rechtvaardig. Die andere mensen zien: prachtige échte mensen in al hun kwetsbaarheid. Mensen die de moeite waard zijn. Mensen om voor te sterven en op te staan.

Ga jij ook opstaan? Bijvoorbeeld, opstaan tegen de ophemeling van en drang naar perfectie en perfecte lichamen? Mag je kwetsbaar zijn? Mag jouw ongemakkelijke lichaam er zijn? Zie jij de kwetsbare ander?

Vertedering en Pasen passen niet bij elkaar. Tederheid en Pasen passen perfect bij elkaar. Tederheid gaat over aandachtig zijn, liefde tonen naar de mensen en de wereld rondom je. Zie de pijn. Zie de wonden. Zie de littekens. En raak ze aan, met tederheid. Een tedere blik. Een voorzichtige hand op een schouder. Een vriendelijk woord.

Pasen: het feest van de dode die opstaat. Tederheid: het vieren van kwetsbaarheid. Deze week staan gebrokenheid en kracht zij aan zij. Opstandig en vol tederheid. Vier je mee?’

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina