25 juni, 2018

Tevredenheid

deugd-van-de-week-tevredenheid

Gastblog en reflectievragen bij de deugd tevredenheid:

Gastblogger van deze week is Petra Penning, orthopedagoog en Deugdenproject™ Master Facilitator. Petra heeft een eigen praktijk in Badhoevedorp www.petrapenning.nl

Al sinds mijn ontdekking van het Deugdenproject™ in 2009 heb ik de kracht van de deugden en de 5 strategieën mogen ervaren op een steeds diepere laag in mijn leven. Vanuit het vertrouwen wat o.a. de Reflectiekaarten aan inzichten geven, gebruik ik ze met grote regelmaat. Dus zowel in mijn persoonlijke leven als binnen mijn werk. Als ik individuele contacten met kinderen, jongeren en volwassenen heb maar ook zeker als ik met groepen of teams bezig ben op scholen of binnen bedrijven. Binnenkort ga ik deugdenkaarten in het gevangeniswezen introduceren om daar een wezenlijke bijdrage te mogen leveren om het beste uit jezelf en de ander weten te halen. Ik ben dan ook zeer Tevreden dat ik deze extra taal – de deugdentaal – tot mijn beschikking heb.

En dan is daar als vanzelf het bruggetje naar de deugd van deze week Tevredenheid.

De zin “Ik geniet ervan hoever ik ben gekomen” laat iets in mij in beweging komen. Het afgelopen jaar heb ik hard gewerkt om via andere wegen aan werk en opdrachten te komen. Ik heb verschillende lijntjes uitgezet en ben met veel partijen in gesprek gegaan. Ik heb gezocht naar andere vormen van werk zoals (o.a.) het doen van een auditie om voice-over te worden. Ook heb ik vele uren besteed aan het bedenken en overdenken van wat mijn mogelijkheden nou eigenlijk zijn. Daarbij heb ik mij meerdere malen helemaal niet zo tevreden kunnen voelen, zelfs verre van dat, en dan toch blijft deze zin op dit moment bij mij hangen. En dat komt omdat ik diep van binnen weet, dat ik steeds losser kom van de trekkracht van hebzucht en verlangen en dat ik echt tevreden kan en mag zijn over de plek waar ik mij op dit moment begeef.

  • Ga jij soms ook heen en weer in het gevoel van Tevredenheid? Mij helpt het om me te realiseren dat tevredenheid geen vaste staat van ‘zijn’ is maar meer een gevoel dat met me mee beweegt. Herken je dat?
  • Ik merk ook dat ik m’n gevoel van tevredenheid  zelf kan beïnvloeden met gedachtentaal. Heb jij vaker tevreden of vaker ontevreden gedachten? Bedenk eens dingen waar je (best) tevreden mee bent. Wat geeft je ontevreden gevoelens? Weet je welke behoefte onder je ontevredenheid ligt?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina