19 februari, 2018

Toewijding

Gastblog bij de deugd van de week:

Door Eline Ruinemans van Eline Consult uit Nieuwleusen:

“Mijn blog over toewijding was op tijd af. Fijn om het volgens afspraak naar Annelies te kunnen sturen en af te vinken op mijn lijstje. Toch voelde het niet goed. Ondanks mijn enthousiasme bleef de werkelijke inspiratie voor het schrijven van het blog uit, het was een moeten geworden. Het resultaat was een woordenbrij zonder enige energie. Ik vroeg een dag respijt voor een nieuwe poging.

Vandaag was de inspiratie er opeens, getriggerd door een interview op tv met olympisch schaatser Ted-Jan Bloemen.

De interviewer vroeg: “En, moet het morgen gebeuren?”

Ted-Jan keek blij, toch bespeurde ik enige irritatie. Hij zei: “Moeten is anders dan willen.  Ik wil… zo hard als ik kan.”

Dat raakte me. Ik vroeg me af: is toewijding ‘willen met volledige aandacht’?

Morgen* schaatst Ted-Jan de 5.000 meter in de ronde vóór Sven Kramer. Ik ben fan van Sven, maar Ted-Jan heeft me geraakt. Aan zijn toewijding zal het niet liggen.

In januari trok ik mijn jaardeugd: toewijding. Het klopt met waar ik sta. Toewijding is net als liefde – de deugd van vorige week – niet af te dwingen. Wat je wel kunt doen is ruimte creëren om met toewijding dat te doen waar je hart sneller van gaat kloppen. Mij geeft toewijding veerkracht en wendbaarheid, om mee te bewegen in de continu veranderende wereld.

In mijn werk begeleid ik verandering in organisaties, met name in de sector Zorg en Welzijn. Ik vind het bijzonder om te ervaren, hoe oprechte aandacht en toewijding een glimlach op het gezicht kan toveren van een soms kwetsbare medemens.

En mijn ode is aan Sven, Ted-Jan en alle professionals in de zorg, voor hun eindeloze toewijding. Respect!  En Annelies, dank voor jouw geduld en vertrouwen, om mij in m’n vorm te laten komen!”

* Het Goud op de 5.000 m ging zondag 11 februari naar Sven Kramer.
* Het Goud op de 10.000 m ging donderdag 15 februari naar Ted-Jan Bloemen.

Bestel prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina