16 oktober, 2017

Uithoudingsvermogen

uithoudingsvermogen

Uithoudingsvermogen

Reflectievragen:

  • Wat ervaar jij bij de deugd uithoudingsvermogen? Welk gevoel roept het woord bij je op?
  • Verandert dat gevoel na het lezen van de deugdenkaart?
  • In hoeverre maakt de deugd uithoudingsvermogen je krachtiger?

Gastblog:

Gastblogger van deze week is Cynthia Kluitmans. Ze gebruikt de deugdenkaarten in haar Leefstijlpraktijk: www.deleefstijlpraktijk.nl

En voor zichzelf:

Voor mij zit er in het woord ‘Uithoudingsvermogen’ een vorm van uitdaging. Ik word op de proef gesteld. Lukt het me om vol te houden, om door te zetten, te kunnen afzien? Lukt het me, om me niet klein te laten krijgen en te volharden om mijn doel te bereiken? Het is een spel met mezelf.

Ik weet dat na het ‘uithouden’ ook het beschouwend terugkijken en ervaren komt. Samen met de voldoening van het nu rustig mogen zitten en niets meer te moeten. Het is klaar.

Tot een paar jaar geleden was voor mij uithoudingsvermogen vooral gekoppeld aan mijn passie hardlopen. Ik was ambitieus, stelde mezelf sportief uitdagende doelen en daagde mijn doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen graag uit. Het voelde zo krachtig als ik het voor elkaar kreeg.

De eerste zin van de deugdenkaart Uithoudingsvermogen zegt: ‘Uithoudingsvermogen is óm kunnen gaan met tegenstand en moeilijkheden’.

Hoe treffend is deze zin de afgelopen paar jaren gebleken. Een lelijke scheiding stelde mijn uithoudingsvermogen ruim 3 jaar op de proef. Het verdriet hiervan werd overgoten met de verkoop van ons dierbare gezinshuis en het overlijden van mijn ouders en schoonzus. Ik voelde me opgejaagd, heel onveilig, sliep slecht en was letterlijk óver-spannen.

Op de achterzijde van de kaart staat: ‘Ik haal leermomenten uit deze ervaringen’

Door in die periode na te gaan waar ik behoefte aan had ben ik me o.a gaan verdiepen in yoga en meditatie en volgde ik de trainers opleiding mindfulness. Ik werd compassievoller en minder eisend naar mezelf. Ik durfde mijn kwetsbaarheid te laten zien en werd omringd door lieve mensen.

Al mijn ervaringen zijn nu prachtige bagage om mensen die net als ik met grote life-events te maken hebben te kunnen helpen. In mijn leefstijlpraktijk maak ik er dankbaar gebruik van.

Een affirmatie is: ‘Ik vergroot mijn zelfvertrouwen als ik doorzet’.

Deze ingrijpende veranderingen hebben me laten inzien hoe gezegend ik verder ben. Te zien wat er allemaal wel goed is. Zoals mijn goede gezondheid, lieve kinderen, vrienden en familie. Mijn vermogen om dankbaar te zijn voor al het mooie wat ook ontstaan in zo’n periode en de positieve kant van deze gebeurtenissen op te merken.

Het besef dat dit hóórt bij het leven. Iedereen krijgt vroeg of laat met grotere of kleinere uitdagingen te maken. Ik, mijn vriendinnen, de buurvrouw, die onbekende in de bibliotheek.

Mijn uithoudingsvermogen, wat ik letterlijk leerde door mijn passie hardlopen, doet me stevig in mijn schoenen staan. Het geeft me zelf- vertrouwen. En het leerde me ook om op tijd rust te nemen. Door te gaan zitten, yoga te doen, te mediteren of lekker te wandelen in de mooie natuur.

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina