12 december, 2016

Uitmuntendheid

uitmuntendheid

Reflectievragen bij de deugd van de week Uitmuntendheid:

In veel situaties is uitmuntendheid onontbeerlijk. Denk aan het werk van een chirurg, of een piloot. Als zij fouten maken, is dat meteen heel ernstig, of zelfs levensbedreigend.

Welke voorbeelden kun jij bedenken, waarbij uitmuntendheid van levensbelang is? In welke beroepen is uitmuntendheid minder van belang?

Boven het gemiddelde uitsteken, dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar ergens je uiterste best voor doen, en een paar stappen extra zetten, kan vreugde en voldoening geven.

Kun je hier een voorbeeld uit je eigen leven van noemen?  Op welke manier geniet jij ervan,  om je beste beentje voor te zetten?

Op de basisschool heb ik hard mijn best gedaan om juist niet boven het gemiddelde uit te steken. Ik paste me aan de groep aan. Wilde geen ‘professor’ zijn, want dan werd je gepest.

In welke periode van je leven heb jij ondergepresteerd? Hoe kwam dat? Wanneer heb je het kunnen herstellen? Kun je tegenwoordig je kwaliteiten voldoende kwijt in je werk, studie, of …? 

Mijn zoon is, nadat hij op z’n sloffen de Havo haalde, nu  (op het VWO) op een niveau beland dat hem meer uitdaagt. Ik zie hem opbloeien: hij neemt opeens geen genoegen meer met zesjes of zevens, maar komt thuis met achten, of laatst zelfs met een 9.3 voor het schrijven van een filosofie essay.

Wat doe jij op je sloffen? Hoe ervaar je dat? Ben jij gauw tevreden, of stemt alleen het hoogst mogelijke jou tevreden? Of wisselt dat per situatie? 

Als ik naar mijn zoon kijk, dan denk ik dat de Havo-periode hem ook goed heeft gedaan. Doordat de lat voor die jaren niet zo hoog lag, ontwikkelde hij zijn zelfvertrouwen.

Herken je dat misschien ook? Kun je een link leggen naar een situatie in jouw leven, dat je heerlijk in je comfort-zone bezig was?

Wat versterkt jouw zelfvertrouwen het meest? Om op, onder, of boven je niveau te presteren? Kun je bij alle drie situaties voorbeelden bedenken en die toelichten?

In mijn werk kan ik veeleisend zijn, zowel naar mezelf, als naar anderen. Als ik een spelfout ontdek in een pas uitgebracht boek, of als iemand me op een fout op een deugdenkaart attendeert, dan baal ik daar verschrikkelijk van. Over andere dingen maak ik me minder druk, zoals m’n trouwdag (1 juli jl.), daar heb ik super van genoten, ondanks de dingen die mis gingen 🙂

Herken je de drang naar perfectie? Kun jij veeleisend zijn naar jezelf? Kun je op andere gebieden ook ‘heel soepel’ zijn? Welke deugden (behalve uitmuntendheid) laat iemand die perfectie nastreeft zien

Mensen die perfectie nastreven hebben vaak ook hoge verwachtingen van anderen. Je maakt het hen niet gemakkelijk naar de zin.

Herken je dat? Van beide kanten wellicht? 

Perfect maakt niet altijd gelukkiger. Op een bepaald moment is goed goed genoeg. Misschien is het einde van het jaar een mooi moment voor je, om dit gegeven te overwegen.

Wat wil je het komende jaar anders doen? Waar mag een schepje uitmuntendheid bij/af?

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina