23 juli, 2018

Verbondenheid

verbondenheid

Gastblog en reflectievragen bij de deugd van de week:

Diana Gjaltema is leerkracht in het basisonderwijs en geeft als yogadocent vanuit haar eigen yogapraktijk met veel plezier yogalessen aan groot en klein, zie www.dekleineyogi.nl. In de zomervakantie schrijft ze aan haar boek: ‘Juf is Zen’.

Reflectievragen:

  • Wat betekent verbondenheid voor jou?
  • Wat heb je nodig om je te kunnen verbinden met jezelf?
  • Hoe merk je of je wel of niet met jezelf verbonden bent?
  • Wat heb je nodig om je te kunnen verbinden met de ander?
  • Met wie voel jij je sterk verbonden?
  • Op welke wijze verbind jij je met de ander?

Als Annelies mij vraagt om een gastblog te schrijven, ben ik blij dat de deugd Verbondenheid nog beschikbaar is. ‘Verbinding’ is namelijk ook een vertaling van het woord ‘yoga’. Voor mij is yoga een leefwijze om op een zachte manier in verbinding te zijn met mezelf. Het helpt me enorm om vanuit mij hart, met rust en zelfvertrouwen les te geven. En ook om beter om te gaan met de drukte en stress zoals je die in het onderwijs geregeld tegenkomt. Kortom, ook in mijn werk als docent maak ik dankbaar gebruik van yoga.

Op ‘kansrijke’ momenten deel ik yogavaardigheden met mijn leerlingen. Op den duur herken je die vanzelf. Yoga helpt mijn leerlingen om bij zichzelf te blijven. Vanuit contact met zichzelf, waarbij gedachten, gevoelens en gedrag met elkaar verbonden zijn, kan ieder kind zich verbinden met de wereld om hem heen.

Een mens is een sociaal dier en ieder mens wil bij een groep horen. Op school is dit heel mooi te zien, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe leerling in de groep komt. De hele groep gaat zich dan opnieuw vormen. Dit begint altijd met een verkenningsfase waarin ieder kind druk bezig is met zichzelf en hoe hij overkomt op de ander.  Kinderen kijken zorgvuldig naar elkaar, tasten af of ze zichzelf in de ander herkennen en maken vervolgens contact met elkaar.

Om verbinding te kunnen maken met de ander is het nodig om goed verbonden te zijn met jezelf. Om te weten waar je grenzen liggen en welke ruimte je een ander kunt en wilt bieden. Yoga is een heel mooie manier om die ruimte te voelen en goed af te stemmen.

Als leerkracht heb ik een missie om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling tot zelfredzame volwassenen die op een plezierige en evenwichtige manier relaties met anderen kunnen hebben en kunnen deelnemen aan de maatschappij. Verbondenheid is voor mij een belangrijke kernwaarde, en bovendien een deugd die absoluut helpend is om als juf (of meester) ‘zen’ voor de klas te staan.

Behalve met mijn leerlingen, voel ik me ook verbonden met collegadocenten. Mijn kennis en ervaring met betrekking tot het integreren van yoga in het onderwijs deel ik graag. Als je nieuwsgierig bent geworden, naar mijn boek ‘Juf is Zen’ of me voor een workshop met collega’s,  gastles of lezing wilt uitnodigen, neem dan gerust contact met me op.

Hartegroet, Diana Gjaltema, diana@dekleineyogi.nl

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina