25 december, 2016

Verbondenheid

verbondenheid

Reflectievragen bij de deugd van de week verbondenheid:

Wat is nu het geheim van geluk? Over deze vraag buigt Paul Witteman zich in het programma ‘Witteman ontdekt het geluk’. Gast Leo Bormans vat het in de eerste aflevering samen in twee woorden: andere mensen. Ik vond het een mooie uitzending, via deze link kun je het nog zien: uitzending gemist.

Een tip om gelukkiger te worden is, om in je leven meer momenten van verbondenheid te creëren. Om leuke dingen te doen met andere mensen. Het maakt niet uit wat. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een koor, of een vereniging, met een gemeenschappelijke basis, zoals de liefde voor muziek, boeken, een sport…

Reflectievraag: ervaar jij in je leven voldoende momenten van verbondenheid met anderen? Wat waren in 2016 voor jou de mooiste momenten van verbondenheid?

Als je geen werk hebt, kan vrijwilligerswerk (in deugdentaal: dienstbaarheid!) een gevoel van verbondenheid geven. Want ook ‘dingen voor een ander doen’ en van betekenis zijn, maakt gelukkig.

Welke dingen zou jij voor een ander kunnen doen? Of doe jij al voor een ander? Op welke manier schenkt dit jou geluk?

In deze eerste aflevering van ‘Witteman ontdek het geluk’, wordt ook een ontroerend filmpje getoond van Arthur Aron. Hij laat mensen, volkomen vreemden, 4 minuten oogcontact maken. Kijk maar wat er dan gebeurt. Je kunt het filmpje zien via deze link.

Reflectievraag: hoe vaak maak jij echt oogcontact met anderen? Hoe voelt dat? 

Ook het zien en benoemen van deugden bij anderen, creëert verbondenheid.

Wie is de eerste persoon die in je opkomt, bij wie je een deugd zou kunnen benoemen? Ga je het ook doen?  Je kunt de zin beginnen met: Ik waardeer jouw … (deugd), zoals je … (toelichting). Probeer het maar! En ervaar de verbinding die tot stand komt. 

En, we worden ook gelukkiger door te knuffelen. Wist je dat mensen die meer knuffelen betere ethische keuzes maken en minder vaak ziek zijn?

Kun jij bovenstaande verklaren? Van wie zou jij een heerlijke knuffel gebruiken? Wie zou jij een dikke knuffel willen geven?

Verbondenheid of contact, is een basisbehoefte. De tastzin ontwikkelt zich als eerste, en sterft als laatste af…

Raak je mensen graag aan? Of heb je moeite met aanraken? Vind je het vreselijk, mensen die je te pas en te onpas willen aanraken? Lees hier een toepasselijke column.

Omgekeerd voelen we ons boos en verdrietig als we buitengesloten worden. Of als we onszelf buitensluiten.

Wanneer voel(de) jij je buitengesloten? Hoe kun je de verbinding met de ander(en) herstellen?

Tot slot nog enkele vragen over verbinding maken met anderen:

Hoe doe jij dat? Wat vind je gemakkelijk? Wat kost je moeite? Verandert het? Is het anders als je ouder bent, of jonger? Hoe maak je verbinding met mensen buiten jouw ‘kring’? Met mensen van andere culturen? Andere achtergronden? Andere leeftijden? 

Ik wens je een gelukkige kerst, met mooie momenten van verbondenheid. Met jezelf en met anderen. En een gelukkig 2017!

 

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina