19 december, 2016

Verdraagzaamheid

verdraagzaamheid

Reflectievragen bij de deugd van de week verdraagzaamheid:

De kerstdagen naderen. Kijk je er halsreikend naar uit? Of is het voor jou (ook) een kwestie van ‘overleven’ en je ‘verdraagzaamheid’ oefenen? Dan ben je vast niet de enige.

Vorige week stonden we stil bij de deugd uitmuntendheid (zie desgewenst het archief in de rechterkolom op deze webpagina). Daar nog op aanhakend:

Van feestdagen, zoals de kerstdagen, kunnen mensen hoge verwachtingen hebben. In de praktijk valt het dan vaak tegen. Het recept is toch niet zo lekker. Het gezelschap heeft niet zo’n klik met elkaar. De kerstboom laat al heel snel naalden vallen, en die jurk stond beter op de paspop…

Wat heb je van eerdere jaren over het vieren van de kerstdagen geleerd? Hoe zou je dit jaar meer van deze dagen kunnen genieten? Welke deugden geven balans aan ‘uitmuntendheid’?  Verdraagzaamheid bijvoorbeeld 🙂 ?

Naar sommige mensen of situaties kun je zogeheten ‘veilige grenzen’ stellen. Je kiest dan van te voren enkele deugden voor jezelf uit, die je steun kunnen geven en (op moeilijke momenten) in balans houden.
Bijvoorbeeld, op mijn trouwdag had ik besloten dat, wat er ook mocht gebeuren, niemand of niets mijn plezier zou bederven. De deugd die ik hierbij had gekozen was mildheid. Ik zou op alle omstandigheden mild en liefdevol reageren (met als mantra: ‘op bruiloften en begrafenissen is alles geoorloofd’), en dat lukte me wonderwel!  (Ik heb het wel een paar keer in mezelf moeten zeggen 😉 )

Wat (welke zin of mantra) kan jou verdraagzaamheid gedurende de kerstdagen ondersteunen? Welke andere deugden helpen hierbij? Welke deugden herken je als je de deugdenkaart ‘verdraagzaamheid’ leest?

Ik wens je heel fijne kerstdagen! (Keep calm – be tolerant!)

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina