07 maart, 2016

Vergevingsgezindheid

Vergevingsgezindheid

Reflectievragen bij de deugd Vergevingsgezindheid:

Vergeven is het loslaten van de hoop op een beter verleden. 

‘Vergeven is niet gemakkelijk en vaak lijkt het onmogelijk. Toch is vergiffenis schenken, of om vergeving vragen, het enige wat je kunt doen om jezelf en de wereld te bevrijden van de starre cirkel van pijn en vergelding,’ schrijft Desmond Tutu.

Vergevings-expert Luskin zegt:

‘Vergeven betekent niet dat je goedkeurt wat de ander je heeft aangedaan, dat je er excuses voor bedenkt of het vergeet.  Het is iets anders dan verzoenen, je hoeft het niet perse bij te leggen. Vergeven draait om jou, en niet om de ander. Het doel is dat jij je beter gaat voelen. Het gebeurde minder persoonlijk nemen helpt vaak om pijn en boosheid te laten varen. Het betekent niet dat je goedkeurt wat de ander je heeft aangedaan, dat je er excuses voor bedenkt of het vergeet.  Het is iets anders dan verzoenen, je hoeft het niet perse bij te leggen.  Je profiteert van de energie die vrijkomt door het loslaten van wrok.’

Desmond Tutu en zijn dochter Mpho, schreven samen ‘Het boek van vergeving’, een uitgave van Uitgeverij Unieboek.  Er staan mooie oefeningen in. Ik heb er hier een overgenomen (vergeef me ♥ meneer Tutu en uitgeverij Unieboek):

Vergeven is een proces van loslaten, of zoals op de deugdenkaart staat, ‘jezelf bevrijden van pijn en wrok’:

  1. Denk aan de dingen die je mag/moet opgeven of loslaten om te vergeven.
  2. De lijst mag dingen bevatten als het recht op vergelding of het verwachten van een verontschuldiging. Je kunt er zelfs op vermelden dat je de hoop moet opgeven dat de persoon die jou gekwetst heeft de pijn zal begrijpen die hij/zij jou heeft aangedaan.
  3. Pauzeer bij het opstellen van deze lijst bij elk onderdeel en wees dankbaar voor het vermogen om datgene los te laten wat je niet nodig hebt om te kunnen vergeven.

Vergeven is geen zwakte, niet gemakkelijk of snel gedaan. Het vraagt hard werken en constante bereidheid.

Bedenk hoe de volgende deugden kunnen helpen bij het proces van vergeven:

  • Moed
  • Kracht
  • Geduld
  • Acceptatie
  • Inzet
  • Verantwoordelijkheid

Welke andere deugden zijn ondersteunend bij het vergeven van de ander, of jezelf?

Er is niets dan niet vergeven kan worden en niemand die geen vergeving verdient. Desmond Tutu

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina