23 januari, 2017

Verwondering

 

Reflectievragen bij de deugd Verwondering:

  • Volg jij je verwondering, of je oordeel?
  • Verwonder jij je weleens over je oordeel?

Door gastblogger van deze week: Evelien Stadt, creatief coach bij ‘Vanuit je bron’; www.vanuitjebron.nl

Bij mijn cursus Schilderavontuur speelt de deugd Verwondering een grote rol. Cursisten maken verbinding met hun innerlijk verlangen en geven daar expressie aan. Je begint met een kleur te kiezen die je aandacht trekt. Dat zet meteen een wonderlijk proces in werking. Mensen zijn vaak verbaasd over hun kleurkeuze: “Hè, maar die kleur vind ik niet mooi!” of “te heftig” of “saai”. Wat doe je dan? Volg je je ingeving, en pak je de kleur, of volg je je oordelende gedachte, en ga je op zoek naar iets “beters”?

Al schilderend ontdek je wat een keuze met je doet. Het volgen van je ingevingen brengt je op een onbekend pad en geeft ontdekkingen: “Hé, die saaie kleur geeft me rust.” Het volgen van je oordelen houdt je op het bekende pad, maar brengt vaak onvrede en creatieve blokkades. Als je je daarover weer durft te verwonderen, kan dat ook weer bijzondere inzichten geven. Het schilderavontuur volgen doet mensen goed. Ik zie zelfinzicht en zelfvertrouwen bij cursisten toenemen.

Verwondering geeft mij als docent ook houvast: het maakt dat ik open accepteer wat er plaatsvindt. Als de juf in mij iemand iets perse wil leren, verkrampt het proces. Als ik vanuit verwondering waarneem en vertrouw,  ontvouwt de persoonlijke ontwikkeling bij de cursist zich op eigen wijze. Onnavolgbaar en innerlijk verankert. Het verrast mij telkens en leert mij controle los te laten.

Verwonderen kan dus ruimte geven om te laten zijn wat er is. Je te verbinden met NU, opdat je eigen weg zich mag openbaren.

  • Hoe kun jij jezelf een dagelijkse portie verwondering gunnen?

Onderzoek bijvoorbeeld de prachtige constructie van je hand, dwarrelend stof in zonlicht of de boze rug van je partner. Hoe is het mogelijk! Verwondering delen werkt aanstekelijk. Hoe meer we ons samen verwonderen, des te meer het NU – wat er is – er mag zijn. We gaan meer open staan en worden opmerkzaam (ook een deugd!). Dus: verwonder en deel je ervaring! Ik wens je een wonderlijke dag toe.

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina