20 maart, 2017

Vreugde

vreugdeReflectievragen bij de deugd Vreugde:

  • Wanneer heb jij een gevoel van vreugde, intense blijdschap of geluk?
  • Is dat afhankelijk van omstandigheden, of kan het er ook ‘zomaar’ zijn, voor geen enkele reden?
  • Heb je weleens een gevoel van dankbaarheid opgeroepen? Ogen dicht en iets visualiseren waar je ten diepste dankbaar voor bent?

Gastblogger van deze week is Simone van der Nat, orthopedagoog en (bewuste) moeder van drie prachtige zonen, die een ware spiegel voor haar zijn. Simone helpt kinderen door hun ouders te begeleiden, www.praktijkspiegelkracht.nl

Simone: ‘Ik ben gevraagd een blog te schrijven over Vreugde. Een prachtig thema, dat me juist in deze periode bezighoudt.

Laatst, in de auto, heb ik mezelf hardop horen zeggen, dat ik best een mooi leven heb. Ik zie kinderen spelen op straat en realiseer me dat die tijd achter me ligt: kinderen naar school brengen en halen en op woensdagmiddag vrij. Ik realiseer me ook, dat ik doordat wat mijn kinderen gebracht hebben, ik me ontzettend blij en dankbaar voel. Er zijn mensen om mij heen die dat niet zo goed begrijpen en vinden dat mijn pad zwaar is. Dit in verband met de intensieve zorg voor mijn oudste, zeer speciale zoon, die na wat jaren in een woon-werk-voorziening weer thuis woont en één-op-één-begeleiding vraagt. Hoe kan ik vreugde ervaren in deze intensieve tijd, waarin ik naast mijn baan buitenshuis er met de zorg voor hem bijna een werkweek bij heb?

vreugdeAls geen ander nodigt Marcus uit tot Zijn, in het huidige moment. Volledig stilstaan en er Zijn voor hem. In mijn ogen ontstaat drama/niet-vreugde alleen maar door onze wens dat het anders zou moeten zijn dan het is. Het zijn alleen maar onze gedachten die ons voeren naar het verhaal van ons leven, naar toen en straks. O, hoe moet het toch verder, en O, daar gaat mijn vrijheid. Zolang ik uit het drama van het verhaal kan stappen voel ik vreugde.

Hoe pittig deze periode ook is, Marcus brengt me naar Zijn, naar genieten van het kleine en een diep gevoel van dankbaarheid en vreugde. Nog niet zo lang geleden hebben we samen naar de film Kung Fu Panda gekeken. Ik dacht dat het niet aan me besteed zou zijn, maar ik ben tot tranen geroerd. Wat een emotie en wijsheid in deze animatiefilm. Marcus heeft het ook begrepen en kan het zo mooi zeggen: gisteren is geweest, de toekomst komt nog en NU is het cadeau. Wanneer we dat ten diepste kunnen beleven is er innerlijke vrede, VREUGDE met hoofdletters.

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina