30 april, 2018

Vreugde

deugden

Gastblog en reflectievragen bij de deugd Vreugde:

Gastblogger van deze week is Annelies Pieterse, Crucial Moments Officer en ‘joy-loving-criminal’ bij IkZie Coaching & Communicatie www.ikzie.com. Annelies leert professionals hoe ze zelf de regie over hun leven terugwinnen, weer twinkelende ogen krijgen en een flinke dosis vreugde ervaren.

Vreugdevolle reflectievragen 

  • Wanneer voelde je voor het laatst vreugde? 
  • Sta jij vreugde toe, ook tijdens de moeilijke fases in je leven? 
  • Op welke momenten kun jij een vleugje vreugde toepassen?  
  • Geniet je van andermans vreugde? 
  • Welke andere deugden geven je vreugde?

Het doet me enorm deugd om een gastblog bij de deugd vreugde te mogen schrijven. Toen ik niet zo vreugdevol in het leven stond, merkte ik wat een verschil het maakt wanneer je  deugden in je leven integreert. Ik neem je mee naar het hoogtepunt van mijn dieptepunt. 

Dat was in het voorjaar van 2010. Ik zat met mijn ziel onder mijn arm bij een wijze dame, Janneke. Er was bij mij een burnout en een depressie geconstateerd, dan is er wel wat werk aan de winkel.   

Het was ons eerste gesprek. Door een grapje, die een gevoelig snaar raakte, kwam er een twist in het gesprek. Een lach en een sprankje vreugde!  

Vol verwondering bekeek ik de situatie. Daar zat ik dan, met mijn treurigheid. En toch, ik kon weer wat anders voelen dan die zwaarte. Ken je zulke momenten, dat je precies weet wanneer iets waar is? Het was niet meteen dat de hele hemel open brak, of dat er een fanfare van engelen langskwam, maar op dat moment was een zaadje van hoop en vreugde geplant.   

In hetzelfde gesprek liet Janneke mij kennismaken met de deugdenkaarten. Ze vroeg me: welke deugden kunnen je helpen in je herstelproces? En: welke deugden wil je weer meer ervaren in je leven?

Sindsdien zijn de deugden een leidraad voor mij. Vreugde is mijn favoriete deugd, ook als het leven moeilijk is. Of juist dan, want vreugde kan je een bron van vertrouwen geven. Het zit namelijk in jezelf. Leonard Cohen zegt dat mooi ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.’  

Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina