01 oktober, 2018

Vrijgevigheid

Gastblog bij de deugd van de week vrijgevigheid

Gastblogger van deze week is Gerrit De Moor, hoofdbegeleider bij kinderen en jongeren met gedragsmoeilijkheden en emotionele stoornissen.

Vrijgevigheid… Het is me met de paplepel ingegeven. Mijn ouders en mijn oma leerden het me door het voor te leven. Tijd maken voor anderen, hulp bieden waar nodig, geven van wat je teveel hebt, inzet voor het sociale leven in het dorp… Het lijkt me allemaal zo vanzelfsprekend.

Ik kan vrijgevigheid gerust een kerndeugd van onze familie noemen. Iedereen is er voor iedereen. Iets ontlenen? Natuurlijk! Elkaar helpen met een of andere klus? Onmiddellijk! Een te grote oogst uit de groentetuin uitdelen? Uiteraard!

Alsjeblieft! Dankjewel!

Het is allicht daarom dat ik af en toe verontwaardigd ben als ik die vanzelfsprekendheid bij andere mensen niet vaststel. Zo hoorde ik onlangs een mama vertellen dat ze haar dochter geld geeft om een huishoudelijke taak uit te voeren. Zoiets begrijp ik niet. Het doet me denken aan een spreuk die ik las toen ik zelf nog tiener was. Er stond op een of andere scheurkalender die bij ons thuis aan de muur hing: “Wie alles doet voor geld, zal weldra voor geld alles doen.” Moeten we hier de verklaring zoeken voor de hardheid in de wereld.

Zelf ben ik gelukkig om vast te stellen dat onze eigen kinderen ook die vrijgevigheid en onbaatzuchtigheid hebben overgenomen. Ook zij staan paraat voor anderen. Zomaar. ‘Hartheid’ in plaats van hardheid.

Ik stel ook vast dat vrijgevigheid niet kan bestaan zonder ook vrijgevig te zijn naar jezelf toe. Ik herinner me mijn eerste vliegreis. De stewardess legde de veiligheidsvoorschriften uit. Een passagier was verontwaardigd omdat er gezegd werd om bij problemen eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten en dan pas je kind te helpen met zijn zuurstofmasker: “Je helpt toch onmiddellijk je kind!” De stewardess antwoordde dat je niet kan zorgen voor een ander als je niet eerst voor jezelf zorgt. Zo is het ook met vrijgevigheid. Ook al lijkt geven aan anderen me een evidentie, af en toe kies ik ook bewust eerst voor mezelf. Een beetje tijd maken om te doen wat ik zelf wil. Iets kopen wat ik graag heb. Eerst en vooral eens joggen. Mezelf even verwennen of laten verwennen. Op maandag een moment nemen om de deugd van de week langzaam door te lezen.

En dan kan ik er weer tegen. Dan kan vrijgevigheid weer stromen.

Reflectievragen:

  • Vrijgevigheid hangt voor mij samen met onbaatzuchtigheid. Aan welke deugden doet vrijgevigheid jou denken? Hoe maak je dit concreet?
  • Hoe ben je vrijgevig aan jezelf? Aan anderen?
  • Kan je dankbaar zijn voor de vrijgevigheid van anderen? Hoe ben je dankbaar?
  • Wat zijn de kerndeugden in jouw gezin of familie? Waaraan herken je dit?

Bestel een set Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina