26 februari, 2018

Waardering

waardering

Blog en uitdaging bij de deugd van de week:

Pasgeleden las ik het boek ‘Leva, minder stress, meer genieten’ door het Zweedse echtpaar Mats en Susan Billmark.

Een zin die me raakte (vooral het stukje na de komma, vet gearceerd) is deze:

Geef je kind vaak complimenten over haar of zijn mooie en goede karaktertrekken, niet alleen voor prestaties.

Cursieve tekst overgenomen uit Leva:

De hoge eisen die we aan onszelf stellen, hebben we vaak ongemerkt opgedaan in onze kindertijd. We voelden ons niet geliefd om wie we waren, maar werden vaak vooral (soms alleen) gewaardeerd vanwege goede prestaties, bijvoorbeeld wanneer we lief of flink waren, of goede cijfers haalden. We hebben geleerd dat prestatie hetzelfde is als liefde. Daarom blijven we hoge eisen stellen, want we willen de belangrijkste behoefte van ieder mens bevredigen: geliefd, bevestigd en gewaardeerd worden.

Stel dat we tijdens onze jeugd allemaal voornamelijk en herhaaldelijk positieve boodschappen te horen hadden gekregen! Dat zou ons veel bezorgde, angstige gedachten bespaard hebben, en ons een aanzienlijk sterker gevoel van eigenwaarde hebben gegeven.

Daarom: geef elkaar deze week eens alleen complimenten voor deugden die je opmerkt, niet gerelateerd aan prestaties:

Ik bewonder je … (deugd).  Ik zie je… (deugd). Je toont … (deugd)…

Ik hou van je! Ik ben trots op je! Ook als je geen klusje voor me doet, of geen hoog cijfer haalt. Ik vergeef je, als je een andere deugd toont dan ik van je verwachtte…

Als je ooit vrij van stress en spanningen wilt leven, is het belangrijkste van alles dat je leert om positiever te denken en te spreken. Complimenten motiveren. Ze kalmeren in stressvolle situaties.

Een andere interessante observatie die je kunt doen is negatieve opmerkingen van je collega’s, je kinderen, je partner, je vrienden opschrijven. Je zult geschokt zijn over hoeveel negatiefs er op een dag in je buurt wordt gezegd.

De uitdaging:

Kies er deze week voor (en oefen) om uitsluitend waarderend te communiceren. Dat houdt in positief tegen jezelf, tegen anderen en over anderen te spreken. Je positieve gedrag zal niet alleen jezelf opvrolijken, maar ook veel mensen in je omgeving.

Leva; Minder stress, meer genieten. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen. Tweede druk 2018.

Bestel prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina