13 maart, 2017

Zekerheid

zekerheidReflectievragen bij de deugd Zekerheid:

  • Wat is in jouw leven een thema waar je graag meer zekerheid over zou krijgen?
  • Wanneer zei jij met zekerheid ‘ja’ tegen iemand, of iets?
  • In hoeverre ervaar jij zekerheid in je leven? Wat doet onzekerheid met je? Verlang je naar zekerheid? Hecht je waarde aan zekerheid?
  • Ben jij zeker van je kennis en oordeel? Wat betwijfel je? Waar vertrouw je op?

Deze week geen gastblogger: de deugd Zekerheid heeft ‘de uitgever’ voor zichzelf bewaard 🙂

Annelies Wiersma: ‘Aan het begin van het jaar trek ik een deugdenkaart voor mezelf. Ik gebruik daarvoor de deugdenapp. Als je op het diamantje klikt, komt er een willekeurige deugd te voorschijn. Mijn jaardeugd is zekerheid. Er zwelt een gevoel van hoop in me op. Zal het dit jaar allemaal goedkomen?

Het leven is vol onzekerheden. Tegenwoordig zeker. Kies je een studie, dan weet je niet of je een baan krijgt. Heb je een baan, dan weet je niet of je die zult houden. Het is niet zeker wanneer je AOW krijgt en met hoeveel pensioen je het zult moeten doen. Je weet niet hoe het met je gezondheid zal gaan. Of met de wereld. We hopen meestal maar, dat…

Sinds mijn eenentwintigste heb ik te dealen met de ziekte Bechterew, een vorm van reuma met ups en downs.  Het heeft me veel geleerd. Bijvoorbeeld om met onzekerheden om te gaan.  Om het leven te nemen zoals ze komen.  Om te doen wat ik kan doen. Morgen zien we wel weer.

Lange tijd heb ik geen vaste afspraken durven maken. Ik durfde me niet vast te leggen, want op mij kon je niet rekenen. Als ik een slechte dag had, of week, dan vielen alle plannen in duigen.

De WAO uitkering, die ik korte tijd na mijn vaste werk kreeg, stopte. Noodgedwongen ben ik vijftien jaar geleden voor mezelf begonnen. Sindsdien leef ik het onzekere bestaan van een zzp’er. Geen vaste werktijden, geen vast inkomen, geen pensioenopbouw, geen arbeidsongeschiktheid verzekering…

Het is niet altijd even gemakkelijk. Ik heb wel behoefte aan zekerheid, en veiligheid.
In de meest onzekere periode in mijn leven ontdekte ik deugden. Ik ben me erin gaan verdiepen en heb er mijn werk van gemaakt. Deugden vormen mijn kompas. Ze helpen me om mijn richting te bepalen en te volgen.

Regelmatig pak ik een deugdenkaart voor mezelf. Vaak is er één zinnetje op de deugdenkaart, die eruit springt, die me aan het denken zet. Deze week is het: ‘Je stapt voorwaarts nadat je hebt onderscheiden wat de weg is die je wilt volgen’. Voor mij is mijn deugdenwerk het pad dat ik afloop. Ik stap voorwaarts in het vertrouwen dat − wat er ook gebeurt − het allemaal goed is. ‘

Ken jij de deugdenappsvoor Android en iOS?

Lucy Kuijk heeft diverse Deugden Apps gemaakt voor Android en iOS devices, zoals mobiele telefoon en tablet. Je kunt deze aanschaffen via resp. de PlayStore en Apple i-Store.

Met deze eenvoudige Deugden Apps heb je de deugden altijd bij de hand, op je mobiele telefoon of tablet.

Google Play Store (Android):

App Store (iOS):

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina