26 oktober, 2015

Zelfbeheersing

Zelfbeheersing blog

Reflectiemoment bij de deugd Zelfbeheersing:

Heb je de kaart gelezen? Welke zin spreekt jou aan?

Bij mij is dat een zin op de achterkant van de kaart: ‘Ik krijg dingen klaar’.

De meeste dingen komen niet vanzelf klaar, ze vragen om inspanning. Het helpt als ik ergens een gewoonte van maak, een vaste dag en een vast tijdstip kies. Zoals op woensdag- en zondagochtend: hardlopen met de buurvrouw. Op vrijdagmiddag: de deugd van de week klaarzetten. Dat laatste was ik afgelopen vrijdag vergeten. Door de herfstvakantie was m’n routine doorbroken. Gelukkig kan ik het op maandagochtend alsnog doen.

Welke gewoonte of routine kan jou helpen om dingen klaar te krijgen? Welke deugden?

Als een andere zin van de kaart je meer aanspreekt, kun je hier dan zelf een reflectievraag bij bedenken? Bij de eerste zin (zie de kaart) kan dat bijvoorbeeld zijn:

Waar kies ik werkelijk voor? Welke verlangens kan ik beheersen, om te voorkomen ik me heen en weer geslingerd voel?

Bij mij is het antwoord: ik kan mijn enthousiasme temperen, om meerdere dingen tegelijk te willen aanpakken en klaar/gedaan te willen krijgen. Ik ben het meest productief, als ik aan maximaal twee grote klussen tegelijk werk. Als ik teveel dingen tegelijk wil doen, versnippert mijn aandacht, raakt het tempo eruit en kan ik ontmoedigd raken. De deugdenkaart ‘Zelfbeheersing’ herinnert me hieraan. Dankzij de reflectie vanochtend, kon ik m’n plan(nen) voor deze week bijstellen en een doelgerichte start van de week maken.

Wil je zelf vertellen hoe je deze week ‘Zelfbeheersing’ kunt gebruiken? Laat een reactie achter op  m’n facebook!

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina