28 mei, 2018

Zelfdiscipline

Gastblog en reflectievragen bij de deugd Zelfdiscipline:

Gastblogger van deze week is Ike Amanatkhan, moeder, practitioner Louise Hay filosofie en deugdencoach. De twee dochters van Ike behoren tot de eerste generatie kinderen in Nederland die opgevoed zijn met de opvoedstrategieën van het Deugenproject™.

Reflectievragen:

  • Op welk gebied zou je zelfdiscipline kunnen gebruiken?
  • Wanneer heeft zelfdiscipline het meest voor jou betekend?
  • Hoe heeft zelfdiscipline jou geholpen?

“Wat goed van je!” en “Ik bewonder je!” Dat waren kreten van mensen als mijn hardlopen ter sprake kwam. Echter, voor mij voelde hardlopen in die tijd niet als een keuze. Het was mijn medicijn, om te herstellen van mijn burn-out.

Dat veranderde toen ik mijn baan in loondienst vaarwel zei en een maand op vakantie ging. Het verlangen naar hardlopen was samen met de noodzaak verdwenen. Een poosje later merk ik dit aan ‘veranderingen’ aan mijn lijf. Hmmm, dacht ik. Moet ik het hardlopen dan toch maar weer oppakken? Ik waagde een poging. Trots dat het de eerste keer al weer lukte, meteen maar drie kilometer. Hupsakee!

Drie weken lang hield ik het vol, echter iedere keer begon het meer op wandelen te lijken dan op hardlopen. Mijn lichaam was niet langer gewend aan de inspanning, ik was letterlijk ‘afgetraind’.

Het hield me bezig, ook mijn garderobe waarschuwde. Zeker na de wintermaanden, met zwaardere maaltijden. Wat nu? Opnieuw beginnen vanaf nul? Maar hoe? Mijn geest vroeg er niet meer om, maar mijn lichaam riep me wel. Met ZELFDISCIPLINE zou het wel gaan het lukken, zei ik tegen mezelf. En, met zelfspot: hoe moeilijk kan het zijn, voor een ondernemer in hart en nieren?

  1. Er gingen dagen en weken voorbij. De runner coach was geregeld,  het programma betaald, maar in mij kwam maar geen schot. Ik ontdekte dat ik meer te doen had dan enkel en alleen zelfdiscipline inzetten. Ik dacht, hoe ga ik het aanpakken en tot een succes brengen als zelfdiscipline niet voldoende is? Welke deugd kan de weg naar het hardlopen voor mij verzachten?

Ik pakte er de set deugdenkaarten bij en ging op zoek naar een hulpdeugd om mijn zelfdiscipline voor hardlopen in beweging te krijgen. En? Gevonden! Ik ben totaal verrast. Wat ik nodig had was de deugd moed. Ik voelde opeens dat ik,  na het overlijden van mijn hardlooppartner, nooit meer de moed had gehad om het hardlopen – alleen – op te pakken. Met moed kon ik de stap zetten naar zelfdiscipline.

Voor Ramadan ben ik met een licht, voorbereidend programma gestart. Erna heb ik het hardlopen weer volledig kunnen oppakken. Het voelt nog niet helemaal als een vanzelfsprekendheid, maar toch. Ik deed het toch maar! Dat is zelfdiscipline!

Bestel Het Deugdenspel of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina