20 februari, 2017

Zelfrespect

Reflectievragen bij de deugd Zelfrespect:

Gastblogger van deze week is Gerrit De Moor, hoofdbegeleider bij kinderen en jongeren met gedragsmoeilijkheden en emotionele stoornissen. Hij is ook auteur van een boek over straffen en een boek over eenheid: hier te vinden.

Gerrit: “Kinderen met gedragsmoeilijkheden en emotionele stoornissen, zo heet dat officieel in België. Die benaming geeft mogelijks de indruk dat de oorzaak van een stoornis bij het kind ligt. Toch stel ik vast, dat de ontwikkeling van die kinderen vaak het gevolg is van te weinig kansen tot ontplooiing. Kinderen hebben zo vaak negatief over zichzelf horen spreken, dat ze zichzelf maar niets vinden. Het zien en benoemen van deugden die kinderen tonen, geeft hen stap voor stap het geloof in zichzelf terug. Stilaan krijgen ze respect voor hun eigen talenten en mogelijkheden. Vaak haal ik er dan de deugdenkaarten bij. Vol verwondering luisteren ze naar de tekst en verrast herkennen ze wel steevast iets bij zichzelf. Elke erkenning draagt bij tot een beetje meer zelfrespect.

Ik vind het wel een bijzonder woord: zelfrespect. Ik heb het er ook over, in mijn boek ‘Eenheid’. Het gaat over ‘zelf’ en over ‘respect’.

Nu houd ik van etymologie, en zo leerde ik dat het woord afkomstig is van het Latijn ‘re’ en ‘specere’. ‘Re’ betekent ‘opnieuw’.  ‘Specere’ betekent ‘kijken naar’.  Je zou dus kunnen stellen, dat respect betekent: ‘steeds opnieuw kijken’. Tot…? Totdat je het ziet. Respect als deugd is voor mij blijven kijken naar iemand tot ik iets waardevol zie. En met zelfrespect doe je dat met jezelf.

Maar de kinderen waarmee ik werk, zien zelden iets waardevols in zichzelf. Daarvoor hebben ze al te veel afwijzing meegemaakt en te veel negatieve oordelen over zichzelf gehoord. Dus zie ik het als mijn taak respect te tonen voor hen; hun talenten en krachten te zien en te benoemen. Totdat ze het zelf geloven en het ook zien bij zichzelf.”

  • Heb jij dat gevoel wel eens, dat je jezelf maar niets vindt?
  • Kijk eens grondig naar jezelf; naar je eigen leven. Welke deugden toon jij? Hoe zet je ze voor jezelf in? Hoe naar anderen?
  • Welke mensen helpen jou om je zelfrespect op te krikken?

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina