21 mei, 2018

Zelfstandigheid

Gastblog en reflectievragen bij de deugd Zelfstandigheid:

Gastblogger van deze week is Niesje Sonneveld, ambulante begeleider en deugdencoach. Je kunt Niesje volgen via https://www.facebook.com/niesje.sonneveld

Reflectievragen:

  • Wat betekent zelfstandigheid voor jou?
  • Waar kun je, of wil je, wel wat meer zelfstandigheid inzetten? Of misschien juist minder?
  • Wat zou verlies van (een deel van) jouw zelfstandigheid voor jou betekenen?

Zowel in het werk als in het dagelijkse leven bieden deugden mij veel mogelijkheden. Zinnen die me op de deugdenkaart Zelfstandigheid en Onafhankelijkheid aanspreken zijn:

Met zelfstandigheid ben je in staat iets te beslissen of doen zonder ondersteuning of toezicht van anderen. Je hebt vertrouwen in je zelfredzaamheid. Onafhankelijkheid is zelfbewust vertrouwen. Je hebt de moed de realiteit onder ogen te zien. Je hebt niemand anders nodig om je waarden te bepalen.

Zelfstandigheid heeft de laatste tijd een bijzondere betekenis in mijn leven. Sinds drie jaar woon ik weer op mezelf. Het afwikkelen van allerlei praktische zaken rondom de verhuizing was heel goed te doen. Praktische zelfstandigheid en zelfredzaamheid gaan me best gemakkelijk af.

Het opbouwen van een leven in mijn uppie bleek een ander verhaal. Ik moest mezelf echt opnieuw uitvinden en ontdekken. Tot nu toe had ik gedacht en gedaan vanuit ‘wij’, zonder me te bekommeren om wat ik zelf leuk vond. Ik had mijn zelfstandigheid behoorlijk ingeleverd.

Ik heb me, sinds ik alleen woon, uitgeleefd in ‘dingen doen’ om te weten of ik ze zelf echt leuk vind. De uitkomsten waren soms verrassend. Zo houd ik veel minder van elke dag koken dan ik dacht. Daar heb ik echt een verandering ingebracht, beter passend bij mijn situatie die me meer onafhankelijkheid biedt.

In dezelfde periode ontstond in mijn moeders leven het tegenovergestelde. Vanwege ernstige dementie  moest zij op de gesloten afdeling van een verpleeghuis gaan wonen. Haar zelfstandigheid leverde ze in. Onvrijwillig.

Maar mijn moeders onafhankelijkheid bleef merkwaardig genoeg vrijwel onaangetast. Wel was haar ‘zelfbewust vertrouwen’ deels verdwenen, ook door de roerige periode met heupoperatie, herstel, revalidatie en verhuizing naar de instelling.
Ze had soms een anker nodig om dit vertrouwen weer te voelen. Dat anker zocht ze bij mij: ze voelde dat ik genoeg ‘zelfstandigheid’ had en heb.

Bestel Deugdenkaarten of een Deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina