12 juni, 2017

Zelfstandigheid

Gastblog bij de deugd Zelfstandigheid:

Tea Adema geeft de opleiding tot kindercoach en opvoedcoach, zie www.teaadema.nl

Reflectievragen:

  • Wat is het belangrijkste wat je kinderen kunt leren voor een zelfstandig leven?
  • Wat versta jij onder zelfstandigheid?
  • In hoeverre kun jij beslissingen nemen op basis van je eigen denkproces?

Zelfstandigheid: Ieder mens krijgt ermee te maken. Dat begint al met de baby die op een dag zich zelfstandig omdraait en nog weer later zelfstandig zijn flesje leert pakken en eruit drinken.

We denken eigenlijk niet veel na over de deugd zelfstandigheid behalve wanneer een kind zich niet ontwikkelt tot zelf doen en initiatieven nemen. Dan maken we ons zorgen over de ontwikkeling van het kind.

Voor ouders Heeft zelfstandigheid soms een dubbele lading. Enerzijds is opvoeding bedoeld om het kind als zelfstandig en autonoom individu te laten opgroeien. Dat betekent dat kinderen vanaf hun eerste zelfstandige ademteug moeten leren zaken zelf op te pakken en verliezen ouders met ieder klein stapje een stukje houvast.
Wanneer een kind voor het eerst zelfstandig naar school gaat lopen of fietsen, is dat een mijlpaal. De overstap naar het voortgezet onderwijs is weer zo’n mijlpaal  waarbij ouders opnieuw een stukje persoonlijk leven van hun kind moeten loslaten. En hoe spannend kan het zijn om na verloop van tijd iets als huiswerk en verantwoordelijkheid voor de eigen resultaten van toetsen bij het kind te laten.

Als de eerste stappen naar zelfstandigheid buiten de deur zijn gezet, is het hek van de dam. Ik weet nog goed hoe onze 17 jarige dochter het huis uitging om te studeren en te sporten. Was ze er tegen opgewassen? Hadden we haar genoeg bagage meegegeven? Kon ze bij tegenslag voldoende bij zichzelf terecht? Hadden we het vangnet goed opgespannen voor als ze viel?
Een kind heeft recht op het maken van zijn eigen fouten tijdens zijn eigen route naar zelfstandigheid.

Mogelijk is de taak van ouders om vanaf de zijlijn het kind te stimuleren en op te vangen als het nodig mocht zijn om het opnieuw op eigen pootjes te zetten.

Bestel deugdenkaarten via de webwinkel

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina