25 december, 2017

Zuiverheid

Zuiverheid

Reflectievragen bij de deugdenkaart zuiverheid

Vaak is er op een deugdenkaart één zin* die je raakt, een zin waar je als het ware op blijft hangen, die je nog een keer wilt lezen, voelen… Welke zin is dat voor jou bij deze deugdenkaart?

Op welke situatie, gebeurtenis, of gedachte haakt de zin aan of terug? Wat zegt de zin je?

Probeer zo’n zin altijd als een uitnodiging of stimulans te zien. Of misschien is wat er staat een erkenning of waardering voor wat je het afgelopen jaar hebt gedaan. En geeft de zin een ‘het klopt gevoel’, een ‘ja, daar heb ik aandacht aan besteed, of, die uitdaging ben ik aangegaan’. Sta hier dan nog een moment bij stil.

Ik vond een prachtig blog van Nicole Offenberg, met gewetensvragen over 2017. Ze schrijft:

”Jouw jaar in 20 gewetensvragen geeft je inzicht. Beantwoord alle vragen bloedeerlijk. Schrijf je antwoorden op. Leer er van en lach er om. Onderneem actie als je dit jaar nog iets recht moet zetten. Stel de vragen aan anderen, tijdens het kerstdiner of tijdens de borrel bij de open haard. Wees ongegeneerd eerlijk. Zo leer je je (schoon) familie nog beter kennen.” Een link naar de vragen: Https://nicoleoffenberg.nl/jaaroverzicht-2017

Deugdenkaarten het kerstontbijt, de brunch of het diner:

Wat je ook kunt doen (idee van een klant) is naast of op elk bord een deugdenkaart leggen, als ‘voorgerechtje’. Laat iedereen zelf kiezen waar hij/zij gaat zitten, zodat men per toeval bij een deugd uitkomt.

  • Nodig je gasten uit de kaart te lezen en om beurten die ene zin (*) voor te lezen die ze met anderen willen delen. Waarom juist deze zin? Vraag om het toe te lichten. Op welke manier spreekt de tekst aan?
  • Nodig de luisteraars uit om een deugd bij degene die heeft gesproken te benoemen.
  • Als je met veel mensen bent, kun je per gang een paar mensen vragen iets over hun deugd te delen. Als je met heel veel mensen bent, kunnen mensen die naast elkaar zitten de deugdenkaart samen bespreken: je bespreekt je deugd eerst met de persoon die links van je zit, en erna nog een keer, met de persoon die rechts van je zit.
  • Vraag als dit gebeurd is, wat je gasten bijzonder vonden aan deze activiteit, en/of hoe ze deze (jaar)deugd meenemen naar 2018.

Ik wens je mooie, zuivere kerstdagen. Ook als je die op een bescheiden manier, alleen, of met een vriend of vriendin doorbrengt, zonder veel ‘toestanden’. Geniet in het klein. Van een wandeling, versieringen in de straten, muziek in de winkels, versierde bomen…
Geniet van de gedachte, dat over de hele wereld ieder op zijn eigen manier kerst viert: vrede, hoop en liefde (licht). Vrolijk kerstfeest!

Bestel de prachtige deugdenkaarten of een deugdenboek

Facebooktwitterlinkedin
← Terug naar vorige pagina